Skip to main content

ANPR is de Engelstalige afkorting van Automatic Number Plate Recognition, oftewel automatische nummerplaatherkenning. 

In oorsprong zijn deze camera’s tot leven geroepen voor overheden om meer verkeersovertredingen te linken aan de juiste overtreders. Uit een Britse studie van 2005 bleek dat maar liefst 40% van alle nummerplaten niet goed werd gelezen nadat deze geflitst waren. 

De Britse overheid ontwikkelde als reactie daarop de ANPR camera’s om ervoor te zorgen dat in de toekomst alle kentekens herkend zouden worden. 

Daarnaast gaat het nut van ANPR camera’s nog een stuk verder. Het zorgt voor een hoger veiligheidsniveau en voorkomt meer autodiefstallen.

Wat zijn ANPR camera’s?

Het is een technologie die in het algemeen vrijwel onbekend is bij het grote publiek. Toch is het een technologie die reeds een aantal jaren terug te vinden is in het straatbeeld en de private sector. 

Het systeem is in staat om foto’s te nemen van nummerplaten en vervolgens alle persoonlijke informatie van de bestuurder of eigenaar van het voertuig op te zoeken.

Wie maakt gebruik van ANPR camera’s?

Politie

Lokale en federale politie zet ANPR camera’s in om verkeersovertreders in beeld te brengen. De oude technologie liet vaak te wensen over en herkende een groot deel van de tijd nummerplaten niet. 

Daarnaast gebruikt de politie deze slimme camera’s ook voor meer dan alleen het te grazen nemen van verkeersovertreders. Ze gebruiken het ook om onverzekerde en gestolen voertuigen te lokaliseren. 

Ook de grote criminaliteit wordt aangepakt door middel van ANPR camera’s. Denk maar aan het opsporen van georganiseerde criminaliteit en terreurgroepen.

Parkeergarages

ANPR camera’s vind je regelmatig terug in private en publieke parkings. De camera’s zorgen voor heel wat voordelen in parkeergarages.

  • Parkeren zonder een ticketje te moeten bijhouden. Hierdoor is het eenvoudiger voor mensen om te betalen, bijvoorbeeld via een applicatie.
  • Mogelijkheid tot het opsporen van lege plaatsen.
  • Voorkomen van autodiefstallen. 

ANPR camera’s zijn in staat om te weten welke nummerplaten niet hebben betaald. Op die manier is het perfect geschikt om fraude in parkeergarages tegen te gaan. 

Verkeersmanagement

Naast het op heterdaad betrappen van verkeersovertreders beschikken ANPR camera’s ook over de capaciteit om reistijden te bepalen. Het is in staat om verkeersopstoppingen op te sporen, zodat mensen hier van op de hoogte zijn. 

Beveiliging en toegangscontrole

Tot slot worden ANPR camera’s heel vaak ingezet bij gevangenissen of grootwarenhuizen om een overzicht te bewaren van wie de site betreedt en verlaat.

Hoe werken ANPR camera’s? 

De camera’s nemen foto’s van nummerplaten die de camera’s passeren. Het systeem zet de foto vervolgens om in een stukje tekst. Dit stukje tekst wordt dan door verschillende databases gehaald om te zien of het voertuig onverzekerd of gestolen is. 

In andere sectoren wordt het stukje tekst door een database gehaald om bijvoorbeeld te zien of ze betaald hebben in een parking.

Voordelen van ANPR camera’s

Tot slot zetten we graag nog even een keertje alle voordelen van ANPR camera’s op een rijtje voor jou.

1. Houden 24/7 een oogje in het zeil

Veel parkings zijn niet 24/7 open omwille van een gebrek aan de gepaste technologie. Dit is een probleem dat ANPR camera’s voor jou oplossen. Ze zorgen ervoor dat er 24/7 ogen aanwezig zijn in je parking om een oogje in het zeil te houden. 

2. Efficiënte beveiliging

Het aanstellen van veiligheidspersoneel biedt heel wat nadelen tegenover ANPR camera’s. Veiligheidspersoneel is geschikt om overdag bepaalde gebeurtenissen in je parking te monitoren, maar dan bots je ook al snel op een eerste nadeel. 

Je werkt met mensen. En mensen hebben af en toe een pauze nodig om hun werk op en top uit te voeren. Stel je iemand aan voor tijdens de nacht? Dan is deze persoon sowieso een stuk minder productief. 

Door het inschakelen van ANPR camera’s beschik je over een efficiënte beveiliging die geen pauzes nodig heeft of die lijdt aan concentratieverlies.

Als het puntje bij paaltje komt, is een ANPR camera een stuk goedkoper dan vast personeel. Ben je actief in één van bovenstaande sectoren? Dan zijn ANPR camera’s zeker en vast de investering waard. 

Wilt u graag gebruikmaken van ANPR camera’s voor een optimale bescherming?

Leave a Reply

Close Menu

U kunt altijd op ons rekenen

Wanneer u kiest voor TIM Security, dan kiest u voor zekerheid. Zekerheid voor het juiste kwaliteitsvolle elektronisch beveiligingssysteem, maar ook zekerheid voor een uitmuntende naservice. Wij garanderen onze volledige service met eigen gespecialiseerde medewerkers.

Dringende depannages: 24/7

Tijdens kantooruren: 03 / 458 78 58

Buiten kantooruren: zie gegevens op eerdere klantencorrespondentie of zie uw Tim Security map.

Helpdesk tijdens de kantooruren

Tijdens de kantooruren kunt u met alle vragen terecht bij onze helpdesk. Onze helpdesk beschikt over alle technologische middelen om – mits uw toestemming – de goede werking van uw beveiligingssysteem op afstand te controleren.

Download hier Anydesk voor Windows of Mac