Skip to main content

De registratieplicht van prepaidkaarten heeft ook gevolgen voor bepaalde alarmsystemen. Sommige alarminstallaties zijn voor de telefonie- en dataconnectie voorzien van een prepaidkaart, zoals deze ook in smartphones worden gebruikt. Wanneer je deze niet tijdig bij je telecomoperator registreert, dan zullen deze je prepaidkaart deactiveren. Dit betekent dat deze kaart niet meer bruikbaar is totdat je de registratie hebt uitgevoerd.

Binnen de strijd tegen het terrorisme maakt de regering het onmogelijk om nog anonieme prepaidkaarten te gebruiken. Concreet betekent dat dit elke prepaidkaart moet gekoppeld zijn aan een natuurlijke persoon. De overheid wil dat elk telefoonnummer verbonden is met een naam, een adres en een rijksregisternummer.

Sinds 16 december 2016 worden de kopers van alle nieuwe betaalkaarten al geïdentificeerd en geregistreerd bij hun aankoop. Voor bestaande prepaidkaarten geldt de verplichting om voor een bepaalde deadline te registreren. De telecomoperatoren kregen van de overheid een periode van zes maanden om alle registraties uit te voeren. De overgangstermijn loopt dus af midden juni 2017. Elke operator heeft voor zijn klanten mogelijk al een vroegere deadline gesteld.

Ook in alarminstallaties

Deze prepaidkaarten worden niet alleen gebruikt voor smartphones, ze zitten ook in tablets, pc’s en alarminstallaties. Bij een alarmsysteem zijn de prepaidkaarten noodzakelijk voor het doorsturen van gegevens uit het alarmsysteem en voor de telefonische verbinding met de meldkamer.

Mogelijk zijn bezitters van een alarminstallatie zich niet bewust van deze situatie en de dreigende blokkering, waardoor we hen willen oproepen om zo snel mogelijk de identificatie uit te voeren. Wanneer je prepaidkaart geblokkeerd wordt, functioneert je alarminstallatie niet meer naar behoren.

Hoe een prepaidkaart registreren?

De registratie moet gebeuren bij je telecomoperator, zoals Proximus, Base, Telenet of Mobistar. Elk werkte hiervoor zijn eigen procedures uit. Meestal gaat de registratie ook online, mits je je elektrische identiteitskaart (eID) of je bankkaart gebruikt. Ook in de verkooppunten kan je een prepaidkaart laten registreren. Bij sommige operatoren gaat dit zelfs per sms, waarbij deze sms moet verzonden worden door een familielid met een gsm-abonnement.

In elk geval heb je steeds het nummer van de prepaidkaart nodig. Voor de juiste procedure bij jouw telecomoperator, surf je best naar hun website.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een alarminstallatie? Contacteer dan TIM Security.

Close Menu

U kunt altijd op ons rekenen

Wanneer u kiest voor TIM Security, dan kiest u voor zekerheid. Zekerheid voor het juiste kwaliteitsvolle elektronisch beveiligingssysteem, maar ook zekerheid voor een uitmuntende naservice. Wij garanderen onze volledige service met eigen gespecialiseerde medewerkers.

Dringende depannages: 24/7

Tijdens kantooruren: 03 / 458 78 58

Buiten kantooruren: zie gegevens op eerdere klantencorrespondentie of zie uw Tim Security map.

Helpdesk tijdens de kantooruren

Tijdens de kantooruren kunt u met alle vragen terecht bij onze helpdesk. Onze helpdesk beschikt over alle technologische middelen om – mits uw toestemming – de goede werking van uw beveiligingssysteem op afstand te controleren.

Download hier Anydesk voor Windows of Mac