De grootste doder bij woningbranden zijn niet de vlammen, maar de rook. Zeker als je slaapt, ruik je niets. Rook is dan echt een sluipmoordenaar. Vooraleer uiteindelijk de vlammen je bereiken, ben je al gestikt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de overheid rookmelders verplicht. In deze blog bespreken we de wettelijke regels voor Vlaanderen én geven we je extra tips waar deze te installeren.
Een uitslaande brand ontstaat niet zomaar. Vooraleer er vlammen aan te pas komen, is er vaak een lange smeulfase. Deze fase geeft je nog de kans om veilig te ontkomen en de brandweer te verwittigen. Uiteraard moet je dan wel tijdig verwittigd worden voor de rook. Rookmelders kunnen daarom levens redden.
Rookdetectors verplicht sinds 1 juni 2012
De Vlaamse regelgeving stelt dat sinds 1 juni 2012 alle nieuwbouwwoningen en verbouwingen met een stedenbouwkundige vergunning uitgerust moeten worden met optische rookmelders. De rookmelders moeten voldoen aan de normen CE en EN14604 én voorzien zijn van een verwisselbare batterij. Wij adviseren evenwel een rookdetector met een niet-verwisselbare batterij. Deze heeft een levensduur van tien jaar. Als de batterij versleten is, vervang je de oude detector door een nieuwe.
Hoeveel rookdetectors moet ik plaatsen?
Je moet op elke bouwlaag minstens één rookdetector hangen. Wanneer je je kelder of zolder normaal kan betreden of er staat technische apparatuur, dan gelden ook deze ruimtes als bouwlaag. Een appartement mag je beschouwen als één bouwlaag, of je moest in een duplex wonen. Voor huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk. De verplichting is dezelfde.
Waar installeer ik de rookdetectors?
Best vermijd je de garage, de keuken, het stooklokaal en de badkamer. In deze ruimtes is er dikwijls sprake van rook of stoom. Hierdoor loop je een groot risico op loos alarm. Je plaatst de detectoren het best in de gangen, alsook in de nachthal. Bij de minste rook, treedt de detector in werking en kan je ontsnappen via deze vrije vluchtweg.
Hoe kan ik mij nog voorbereiden op een brand?
Ook een brandblusser en een branddeken in huis kunnen levens redden. Wanneer je een alarmsysteem overweegt, dan kan je dit systeem uitbreiden met bekabelde rookdetectors.
Wat moet ik doen bij brand?
- Blijf in de eerste plaats kalm.
- Probeer alleen een klein brandje nog zelf te blussen. Bel beter de brandweer op 112.
- Verlaat met alle aanwezigen zo snel mogelijk de woning.
- Ga nooit terug en laat alle spullen liggen. Niets materieels is je leven waard!
- Doe alle ramen en deuren dicht. Zo sluit je de vuurhaard af van extra zuurstof.
- Blijf altijd laag bij de grond, daar vind je het meeste zuurstof.
- Als je door een andere ruimte moet: voel eerst aan de deur of het warm is en of er rook langs de spleten ontsnapt.
Meer weten over rookmelders en alarmsystemen met bekabelde rookdetectoren? Contacteer TIM Security.