Skip to main content

Sinds 2012 bestaat de verplichting om nieuwe woningen uit te rusten met optische rookmelders. Ook voor huurwoningen – huizen, appartementen, studio’s, studentenkamers,… – geldt een gefaseerde invoer, afhankelijk van de ouderdom van het gebouw. Wanneer je aan deze verplichting wilt voldoen, moet je uiteraard weten waar je best de rookmelders plaatst.

De wetgeving stelt dat je minstens één rookmelder moet installeren per verdieping. Ook kelders en zolders worden geteld als verdieping, op voorwaarde dat ze eenvoudig toegankelijk zijn. Eén rookmelder per verdieping is een minimum, we adviseren om zeker meer rookmelders te plaatsen.

Waar rookmelders installeren in je woning?

Hieronder vind je enkele belangrijke tips:

  • Voorzie zeker één of meerdere rookmelders in de hal of de traphal op elke bewoonde verdieping.
  • Op de overloop die toegang geeft tot de slaapkamers installeer je de rookmelders best zo dicht mogelijk bij én ter hoogte van de slaapkamerdeuren, weliswaar op minstens een halve meter van obstakels (muren, lichten, airco,…) .
  • Ook in de inkomhal die de voordeur verbindt met de rest van je woning, hoort zeker een rookmelder. Plaats deze wel niet vlakbij de ingang van de badkamer of de keuken.
  • Ook in de slaapkamers en de living voorzie je best één of meerdere rookmelders per ruimte.
  • Plaats géén rookmelders in kamers waar rook, stoom of stof aanwezig is. Daarbij denken we aan de garage, de keuken, de stookruimte of de badkamer.
  • Vermijd zeker ook open ramen, ventilatieopeningen en mechanische ventilatoren. Ook hang je de rookmelder best niet boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
  • Je hangt rookmelders best altijd tegen een plafond. Rook stijgt. Zorg er wel voor dat je de rookmelders eenvoudig kan bereiken voor onderhoud en regelmatige testen.
  • Plaats de rookmelder minimum op vijftig centimeter afstand van een muur en andere obstakels

Welke rookmelders aankopen?

Volgens de wetgeving moeten de rookmelders voldoen aan de normen CE en EN14604. Wij adviseren een rookmelder met een niet-verwisselbare batterij met een beoogde levensduur van tien jaar. Wanneer deze levensduur bereikt is, vervang je de oude rookmelder gewoon door een nieuw exemplaar. Tevens kan je rookmelders steeds aansluiten op je alarmsysteem waardoor je sirenes gaan loeien in geval van rookontwikkeling en je doormelding hebt naar je GSM.

Wil je het plaatsen van rookmelders toevertrouwen aan een specialist?
Kies dan voor TIM Security. Wij voldoen aan de BOSEC-keuring.

Close Menu

U kunt altijd op ons rekenen

Wanneer u kiest voor TIM Security, dan kiest u voor zekerheid. Zekerheid voor het juiste kwaliteitsvolle elektronisch beveiligingssysteem, maar ook zekerheid voor een uitmuntende naservice. Wij garanderen onze volledige service met eigen gespecialiseerde medewerkers.

Dringende depannages: 24/7

Tijdens kantooruren: 03 / 458 78 58

Buiten kantooruren: zie gegevens op eerdere klantencorrespondentie of zie uw Tim Security map.

Helpdesk tijdens de kantooruren

Tijdens de kantooruren kunt u met alle vragen terecht bij onze helpdesk. Onze helpdesk beschikt over alle technologische middelen om – mits uw toestemming – de goede werking van uw beveiligingssysteem op afstand te controleren.

Download hier Anydesk voor Windows of Mac