Skip to main content

Steeds meer bedrijfsleiders, winkeliers of zelfs particulieren willen bewakingscamera’s plaatsen. Sinds 21 maart 2007 bestaat hiervoor een specifieke wetgeving. Deze bepaalt wat er wel en niet kan. Zo moet elk bewakingssysteem met camera’s voor de ingebruikname geregistreerd worden bij de Belgische Privacycommissie.

 

Bestaat er een verschil tussen privé- en publiek domein?

Op je eigen privédomein mag je als particuliere eigenaar of als zaakvoerder  bewakingscamera’s plaatsen. Hiervoor geldt wel de voorwaarde dat je iedereen moet informeren over de aanwezigheid van de camera(’s). Zo moet er een pictogram hangen met aanduiding van wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de beelden. Je mag dus geen verborgen camera hangen om je medewerkers stiekem te bespieden.

 

Op publiek domein zijn bewakingscamera’s alleen toegelaten voor een overheidsinstantie. Particulieren en bedrijven mogen dus geen bewakingscamera’s plaatsen of expliciet richten op het publieke domein: de weg, voetpaden, fietspaden, pleinen,…

 

Wat mogen bewakingscamera’s registreren?

De wetgever laat de inzet van bewakingscamera’s voor verschillende doeleinden toe. De camera’s kunnen dienen voor het filmen van bezoekers, klanten, leveranciers,… maar ook van eigen werknemers. De maximale duurtijd van opgeslagen beelden bedraagt 30 dagen. Camera’s op de werkvloer moeten voldoen aan CAO 68.

 

De camera’s mogen ingezet worden voor één of meerdere doelstellingen. Concreet gaat het over de algemene controle van de veiligheid en gezondheid, registratie van een overval, overtredingen van veiligheidsregels of het rookverbod, het correct dragen van veiligheidskleding, vaststellen van een inbraak, registratie van een winkeldiefstal of vandalisme, opvolgen van de goede werking van machines, het naleven van werkprocedures, het tijdig toekomen op het werk,… Het aantal geïnstalleerde camera’s moet daarbij wel in verhouding staan tot de beoogde doelstellingen.

 

Hoe verloopt de registratie?

De registratie van een nieuw camerabewakingssysteem bij de Belgische Privacycommissie verloopt digitaal. Je kan dit via deze link: https://eloket.privacycommission.be/elg/cameraMain.htm

 

Interesse in camerabewaking? Contacteer TIM Security. Wij bieden een totaalservice voor de installatie en ingebruikname van bewakingscamera’s.

 

Close Menu

U kunt altijd op ons rekenen

Wanneer u kiest voor TIM Security, dan kiest u voor zekerheid. Zekerheid voor het juiste kwaliteitsvolle elektronisch beveiligingssysteem, maar ook zekerheid voor een uitmuntende naservice. Wij garanderen onze volledige service met eigen gespecialiseerde medewerkers.

Dringende depannages: 24/7

Tijdens kantooruren: 03 / 458 78 58

Buiten kantooruren: zie gegevens op eerdere klantencorrespondentie of zie uw Tim Security map.

Helpdesk tijdens de kantooruren

Tijdens de kantooruren kunt u met alle vragen terecht bij onze helpdesk. Onze helpdesk beschikt over alle technologische middelen om – mits uw toestemming – de goede werking van uw beveiligingssysteem op afstand te controleren.

Download hier Anydesk voor Windows of Mac